הברך 'מתקפלת' בדריכה לאחר אירוע מוחי
אצל חלק מהאנשים לאחר אירוע מוחי, בזמן הדריכה על הרגל בצד שנפגע הברך 'מתקפלת', או 'קורסת', וכתוצאה מכך הגוף 'צונח'.
ה'צניחה' יכולה להיות חלקית או מלאה, בהתאם ליכולת של הברך לשאת את משקל הגוף.
מה גורם לברך 'להתקפל' לאחר אירוע מוחי?
סיבה שכיחה לכך שהברך 'מתקפלת' היא הפעלה לקויה של השריר הקדמי של הירך (השריר הארבע-ראשי – quadriceps) שעיקר תפקידו יישור הברך.
חשוב להבין שהבעיה אינה בשריר עצמו אלא בכך שהמוח אינו מפעיל אותו כמו שצריך, עקב הפגיעה במוח כתוצאה מהאירוע המוחי.
קיימות סיבות אחרות, כמו כיווץ ('טונוס') מוגבר בשרירים המכופפים של הברך, שמונע את יישורה, או בעיה שנקראת 'סנדרום הדוחף' (Pusher's syndrome), אך הן פחות שכיחות.
איך פותרים את הבעיה?
ניתן לטפל בקושי ליישר את הברך באמצעים הבאים:
- תרגול פיזיותרפי בשכיבה ובישיבה
- תרגול פיזיותרפי בעמידה
- תרגול הליכה בנשיאת משקל חלקית (PWB)
- סד ארוך מסוג KAFO
- גירוי חשמלי תפקודי ליישור הברך בהליכה
פתרון: תרגול פיזיותרפי בשכיבה ובישיבה
ניתן לתרגל את יישור הברך בשכיבה במיטה על הצד (דרגת קושי קלה), בשכיבה על הגב (קשה יותר) או בישיבה בקצה המיטה. אפשר להוסיף משקולת נלבשת על גבי השוק (מתחת לברך) כדי להעלות את דרגת הקושי.
מומלץ לבצע את התרגול בטווח התנועה בו קיימת הבעיה; כלומר, אם הקושי ליישר את הברך הוא רק בסמוך למצב בו הברך כמעט ישרה, יש לתרגל את יישור הברך בטווח הזה ולא כאשר הברך מאוד מכופפת.
יתרונות: תרגול פשוט, זול, בטוח למדי, ניתן לתרגול באופן עצמאי לאחר הדרכה מתאימה (במיוחד בשכיבה, בישיבה נדרשת לעיתים השגחה)
חסרונות: מתאים לשלבי השיקום הראשונים בלבד, בהמשך צריך לעבור לעמידה כי הברך צריכה לשאת את משקל הגוף
פתרון: תרגול פיזיותרפי בעמידה
אם החולשה בברך קלה יחסית, ניתן לתרגל בעמידה את השליטה בברך. בעזרת אביזרים פשוטים כמו מדרגה קטנה, ותרגילים המשנים את המשקל שהרגל נושאת, אפשר לשפר את יישור הברך בעמידה ובהליכה.
אם החולשה בברך משמעותית, אפשר לשקול לתרגל בעמידה עם סד אחורי ארוך. זהו סד שניתן ליצור מגבס או להזמין מאורטוטיסט המתמחה בכך, ומאפשר תרגול בעמידה גם כשהברך אינה 'מחזיקה' את משקל הגוף. סד זה מוריד את מרבית העומס מעל הברך אך ניתן לכוונו כך שהברך תישא חלק קטן מהמשקל וכך לתרגל את יכולת העמידה.
יתרונות: משפר את היכולת (לא רק מפצה על הבעיה, כמו סד)
חסרונות: לרוב יש צורך בהשגחה ובהכוונה בזמן התרגול למניעת נפילה ולתרגול מרכיבי תנועה שונים; סד אחורי מקצועי לתרגול בעמידה עולה כ-2,000 ש"ח.
פתרון: תרגול הליכה בנשיאת משקל חלקית (PWB)
הרעיון הוא לתרגל הליכה בלי שהברך תצטרך לשאת את כל משקל הגוף בזמן הדריכה.
דרך פשוטה לעשות זאת היא על ידי תרגול הליכה במים (המים מציפים מעט את הגוף ומפחיתים את המשקל שהברך נושאת). הליכה במים אפשר לבצע בבריכה, בים (מסוכן יותר וקשה יותר), במכון שיקום שיש בו בריכה טיפולית או במכוני הידרותרפיה.
דרך נוספת היא בתרגול באמצעות מכשירים הנמצאים בחלק ממכוני השיקום, כמו הלוקומט (Locomat) או מכשיר ה-Alter-G. למכשירים אלו יכולת 'לקחת' חלק ממשקל הגוף וכך לאפשר דריכה בנשיאת משקל חלקית.
מידע על מכשירים מתקדמים תוכלו לקרוא במאמר השלישי בסדרה, הליכה לאחר אירוע מוחי – תרגול בעזרת מכשור מתקדם (חלק ג').
יתרונות: מאפשר למידה מוטורית תוך כדי התפקוד, זול (כשמבוצע במים), מקל גם במקרים בהם קיימת ברקע בעיה אורטופדית בברכיים, וגם אצל אנשים בעלי משקל עודף המקשה על התרגול בעמידה
חסרונות: אין חסרונות משמעותיים, מלבד נגישות מוגבלת של המכשירים המתוחכמים יותר
פתרון: סד ארוך מסוג KAFO
כאשר נדרשת שליטה על מנח הברך ועל מנח כף-הרגל יחד, ניתן להשתמש בסד משולב הנקרא KAFO (סד ברך-כף רגל, או Knee-Ankle Foot Orthosis)
סד זה נלבש על הרגל, מתחת לגובה האגן, על הירך והשוק, ונותן תמיכה לברך ולכף-הרגל בו זמנית.
בצידי הברך מותקן בדרך כלל ציר שניתן לנעול כשהולכים (ואז הסד נשאר ישר) ולשחרר כאשר רוצים לשבת (ואז ניתן לקפל את הסד באזור הברך, ראו תמונה משמאל).
יתרונות: מאפשר הליכה אפילו במצבים בהם אין כמעט יכולת עצמאית ליישר את הברך, ניתן לקבל החזר ממשרד הבריאות שמכסה את מרבית עלות המכשיר (בכפוף לבדיקת התאמה)
חסרונות: גדול ומגושם, 'מנטרל' במידה רבה את תפקוד הברך בהליכה ולכן יכול 'לנוון' אותה לאורך זמן
דוגמא לסד מסוג KAFO באתר חברת אגפים (תחת הכותרת 'מכשירים לרגלים מעל הברך')
דוגמא נוספת לסד מסוג KAFO באתר חברת יעד אורטופדיה
פתרון: גירוי חשמלי תפקודי ליישור הברך בהליכה
ניתן לתת גירוי חשמלי לשריר הארבע-ראשי (quadriceps) המיישר את הברך, תוך כדי הליכה, אשר ימנע או יפחית את ה'קריסה' של הברך בזמן הדריכה.
מכשיר המאפשר זאת הוא ה-Bioness L300 Plus, המורכב מרצועה הנלבשת על הירך התחתונה (ראו תמונה) ומחיישן דריכה הנמצא בתוך הנעל ומזהה מתי יש לתת גירוי חשמלי לשריר.
יתרונות: קל משקל, ניתן ללבישה מתחת למכנסיים, מחליף סד חיצוני מגושם כמו ה-KAFO, מאפשר למידה מוטורית תוך כדי התפקוד
חסרונות: יקר (כ-30,000 ש"ח), יש צורך בתכנות ראשוני של המכשיר
למידע נוסף: מכשיר גירוי חשמלי ביונס L-300 Go