שיקום לאחר אירוע מוחי
שיקום לאחר אירוע מוחי הוא תהליך ארוך ומורכב, הדורש מעורבות של צוות רב מקצועי.
טיפול רפואי
רופאים בעלי התמחות בשיקום משגיחים על הטיפול הרפואי, דואגים לטיפול במחלות רקע (כגון סוכרת, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם ועוד), ממליצים על הטיפול התרופתי ומפנים לרופאים אחרים לשם ייעוץ מקצועי לפי הצורך.
טיפול פיזיותרפי
עוסק בשיקום יכולת התנועה דרך רכישה מחדש של יכולות שיווי המשקל והקואורדינאציה, חיזוק שרירים, טיפול בטונוס שרירי שאינו תקין ובבעיות תחושה ותפיסה שנגרמו בעקבות האירוע המוחי. הפיזיותרפיסטים מלמדים מחדש את הנפגע כיצד לבצע פעילויות כמו ישיבה, עמידה, הליכה ושימוש במדרגות. הפיזיותרפיסטים עוסקים בהתאמה של אביזרי עזר המסייעים לישיבה, לעמידה ולהליכה ובהתאמה של כסאות גלגלים לצרכי המטופל, ומדריכים את בני המשפחה והמטפלים המלווים את המטופל בביתו.
ריפוי בעיסוק
מרפאים בעיסוק מתמקדים בשיפור יכולות החשיבה שנפגעו בעקבות האירוע, כולל יכולות זיכרון, הסקת מסקנות, התמצאות במרחב ועוד. כמו כן הם מתמקדים בשיפור התפקוד היומיומי הקשור לתפקוד הידיים.
קלינאי תקשורת
קלינאי תקשורת מסייעים לרכוש מיומנויות שפה ודיבור שאבדו ולהשתמש במיומנויות תקשורת חלופיות. הם גם עוזרים בהתאמה של עזרי תקשורת שונים המותאמים למצבו של הנפגע.
עבודה סוציאלית
העובדים הסוציאליים מאבחנים את המצב המשפחתי של המטופל, את מערכות התמיכה שלו, את המצב החברתי-כלכלי של המשפחה ואת יכולות התמיכה של בני המשפחה. הם נותנים עזרה בנושאים הקשורים למנגנון השיקום ולגופים ממשלתיים אחרים כגון משרד הבריאות, הביטוח הלאומי, לשכת הרווחה ועוד, ונותנים מידע לגבי שירותים הקיימים במסגרת קופות החולים השונות.
טיפול פסיכולוגי
הטיפול הפסיכולוגי השיקומי מסייע למטופל להתמודד עם בעיות רגשיות ואחרות כדי להפיק את המיטב מתהליך השיקום.
ייעוץ דיאטני
הדיאטנים מסייעים למטופל לצרוך תזונה מתאימה המספקת את צרכי הגוף, בהתחשב במצבו הכללי ובמחלות רקע שונות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם ועוד.
עקרונות השיקום לאחר אירוע מוחי
ישנם מספר עקרונות שחשוב לזכור כשעוסקים בשיקום לאחר אירוע מוחי:
השנה הראשונה חשובה במיוחד
לשנה הראשונה לאחר האירוע המוחי חשיבות מיוחדת: מחקרים מראים שחלק גדול מהשיפור בתפקוד מושג בחצי השנה הראשונה לאחר האירוע, ואנשים רבים מגיעים לשיא תפקודם בזמן זה. בחלק מתפקודי היום-יום כמו מהירות ההליכה השיפור נמשך עד שנה לאחר האירוע.
שיקום אינטנסיבי מביא לתפקוד טוב יותר
שיקום אינטנסיבי יותר בתקופה הראשונה לאחר האירוע המוחי מביא לתפקוד טוב יותר בהמשך.
שמירה על ההישגים
מחקרים מראים כי יש צורך בהמשך הטיפול הפיזיותרפי גם לאחר שנה ויותר מהאירוע כדי לשמור על ההישגים של תהליך השיקום וכדי למנוע הדרדרות במצב. זה נכון במיוחד אצל מטופלים שאינם ניידים, שיושבים רוב היום על כסא או במיטה וממעטים בתנועה. כאשר השיקום מופסק נרשמת הדרדרות במצב.
השיקום – לא רק פיזי
חלק חשוב מתהליך השיקום הוא התאמה והסתגלות למצב החדש. זהו תהליך רגשי ופסיכולוגי שלוקח זמן ומתרחש במקביל לשיקום התפקוד. הסתגלות לשינויים הגופניים המתרחשים, אבל (מלשון אבלות) על תיפקודים שלא חוזרים וההתאמה של התוכניות והציפיות לעתיד הם חלקים חשובים של תהליך השיקום לאחר אירוע מוחי. תהליך ההתאמה וההסתגלות הוא לא רק של הנפגע אלא גם של בני משפחתו ושל סביבתו הקרובה.
מהלך השיקום הטיפוסי לאחר אירוע מוחי
המהלך הטיפוסי של השיקום לאחר אירוע מוחי מתחיל עם האשפוז בבית החולים הכללי.
אם האירוע היה קל האדם משוחרר לביתו ישירות מבית החולים הכללי ויכול להמשיך לקבל טיפול בקהילה.
לאחר אירוע קשה האדם עובר מבית החולים הכללי לבית חולים שיקומי לתקופה של מספר שבועות עד חודשים, ולאחר מכן השיקום נמשך במסגרת הבית.
לקריאה נוספת:
התפקוד לאחר אירוע מוחי
בעיות גופניות לאחר אירוע מוחי
משפחה וטיפול לאחר אירוע מוחי